Unieke archeologische vondsten St.-Dimpna te bekijkenZaterdag kon je een uitzonderlijk bezoek brengen aan de locatie van de nieuwe voetbalterreinen in Geel St.-Dimpna.

De vondsten zijn zeker niet alledaags te noemen
Al in 2006, bij het onderzoek van de toenmalige site voor het nieuwe woonzorgcentrum, bleek dat het gebied rond Eikevelden een bijzonder rijke bewoningsgeschiedenis kent. Daarom beval het agentschap Ruimte en Erfgoed voor de start van de huidige werken aan de sportvelden een archeologisch onderzoek.

Vondsten uit ijzertijd
Tijdens het vooronderzoek werden heel wat archeologische sporen uit verschillende periodes gevonden. Daarop werd een zone voor verdere opgravingen geselecteerd. De opgravingen gebeuren in drie fases. Momenteel werken de onderzoekers aan fase 2, de derde fase komt tijdens de winterperiode aan bod.

Het archeologisch potentieel van de site bleek al snel nog rijker dan eerst gedacht werd. Tijdens de eerste fase werden minstens vier hoofdgebouwen (met talrijke bijgebouwen), drie waterputten en een grafcirkel aangetroffen. Deze aantallen lopen ongetwijfeld nog op omdat nog niet alle gegevens geregistreerd zijn. De hoofdgebouwen zijn vermoedelijk woningen uit de ijzertijd (800-50 voor Christus) waarin mensen en vee onder hetzelfde dak vertoefden.

Boomstamput
Tijdens de open sitedag zijn ook de vroeg middeleeuwse waterputten te bezichtigen. Opmerkelijk hierbij is de boomstamput, gemaakt uit een uitgeholde boomstam om nadien terug in de grond te worden gestoken om zo in de waterbevoorrading te voorzien. Een grafveld uit de ijzertijd met niet minder dan 40 grafheuvels en middeleeuwse gebouwen vormt een uitzonderlijke combinatie.